Bahan-Bahan [ loyang 8x8 ]
Bahan karamel
-60 gm gula kastor
Bahan puding
-3 biji telur
-1 tin susu cair
-60 gm gula kastor
-1/2 sudu makan tepung kastad
-1 sudu teh esen vanila
Bahan kek
-250gm cream cheese
-80gm tepung kek
-20gm tepung jagung
-6 biji kuning telur
-50gm butter
-100ml susu segar
-1 sudu besar jus lemon
-1/4 sudu kecil garam [ tak letak ]
Bahan B
-140gm gula
-6 biji putih telur
-1/4 sudu teh cream of tartar
Bahan C
-pewarna pink ( perisa strawberry )
-pewarna biru ( perisa vanila )
-pewarna ungu ( perisa blueberry )
Cara-Cara
- Bahan Karamel : Buat karamel dalam loyang 8x8. Gerakkan loyang supaya karamel sekata pada setiap permukaan. Biar keras dan ketepikan.
- Bahan Puding : Campur semua bahan dan kacau dengan perlahan. Jangan sampai berbuih. Kemudian tapis ke dalam adunan karamel tadi.
- Bahan Kek : Cairkan cream cheese, butter dan susu dengan menggunakan kaedah double boiler dan sejukkan.
- Kemudian campurkan tepung kek, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam aduna cream cheese tadi. Gaul sebati dengan whisk.
- Dalam bekas lain, pukul putih telur dengan gula hingga kembang. Kemudian masukkan cream of tartar sedikit demi sedikit dan pukul dengan high speed. Pukul hingga menjadi bertanduk.
- Campurkan adunan A ke dalam adunan B. Kaup balik hingga sebati.
- Bahagi kepada tiga bahagian sama banyak dan masukkan pewarna dan perasa.
- Senduk satu adunan dan tuang diatas adunan puding tadi pada bahagian tengah. Sentiasa letakkan adunan kek di tengah-tengah. Buat dengan warna lain sehingga habis.
- Masak menggunakan kaedah " Water Bath " iaitu loyang kek di masukkan kedalam loyang yang lebih besar kemudian masukkan air. Bakar selama 1 jam pada 150C [ ikut oven masing-masing ]. 50 minit pertama api bawah sahaja, 10 minit terakhir api atas dan bawah.
- Setelah masak buka pintu oven sedikit dan biar kek dalam oven lebih kurang 20 minit. Kemudian baru keluarkanya. Sejukkan dan simpan dalam peti sebelum dihidangkan....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan