Khamis, 6 Februari 2014

Resepi Dendeng Daging



Bahan2:
Daging (dihiris & direbus)
- pas masak,ketuk/tumbuk
Bawang putih seulas *
Bawang kecil merah 5ulas *
Halia cikit *
Kicap manes(cap kipas udang sedap ckit)
Air asam jawa
~ * ditumbuk dan diperap bersama daging yg dh diketuk/tumbuk td..
Perap bersama dgn kicap manis & letak air asam jawa (perap dlm 20-30min @ 1jam)

Bahan kisar:
Lada kering (dikisar)
Bawang merah kecil - 10 ulas

Cara memasak:
Gorengkan daging yg dah diperap tadi sampai garing ..angkat & asingkan dulu

Tumis lada kering yg telah diblend bersama bawang merah sampai naik minyak..masukn air asam jawa ckit

Masukkan daging yg tlah digoreng td kedalam tumisan

Masukan kicap,gula,garam secukup rasa ea..masak sampai kering ckit

Angkat & hidangkann..boleh dimkn dgn nasi panass,nasi impit,pulut kuning,ketupat & lemang... 

Selamat mencuba yer yuyunk semuaa



Tiada ulasan:

Catat Ulasan